W sobotę 22 kwietnia udamy się na spacer w poszukiwaniu dzikich warzyw, poznamy ich siedliska oraz właściwości, a następnie przyrządzimy z nich potrawy inspirowane kuchnią słowiańską i światową. Gotować będziemy na ogniu. Wiosenne rośliny wykorzystamy do stworzenia kilku potraw. Przyrządzimy potrawkę z dzikich roślin, placki roślinne, sałatkę z kwiatami i dzikimi owocami, ziołowe pesto oraz lemoniady.
Na warsztatach nauczymy się i poznamy ok. 30 gatunków roślin wykorzystywanych w dzikiej kuchni, poznamy ich przynależność do rodzin botanicznych wraz z podstawową wiedzą na temat morfologii roślin i ich rysem etnobotanicznym.
Na warsztatach nauczymy się i poznamy ok. 30 gatunków roślin wykorzystywanych w dzikiej kuchni, poznamy ich przynależność do rodzin botanicznych wraz z podstawową wiedzą na temat morfologii roślin i ich rysem etnobotanicznym.
Koszt udziału w warsztatach to 100 zł/os, miejsce GOK Sokół w Czerwonaku oraz teren przy Przystani Akwen Marina w Czerwonaku, czas trwania 15:00 do 18:00.
Zapisy oraz dodatkowe informacje o warsztacie pod numerem telefonu 721 147 677 lub adresem mailowym: kasztelaniaostrowska@gmail.com.
UWAGA! Na warsztatach nie używamy jednorazowych opakowań plastikowych, zabierz ze sobą 1-2 opakowania wielorazowe.
Warsztaty prowadzi Kasztelania Ostrowska – Natalia Jędrzejczak – już niebawem doktor biologii, botaniczka specjalizująca się w dynamice populacji paprotników. Łączy specjalistyczną wiedzę botaniczną z wykorzystywaniem dziko spotykanych roślin do tworzenia unikatowych posiłków. Sposób życia naszych przodków traktuje jak inspirację w tworzeniu przepisów na dania współczesne oraz jako punkt odniesienia do ochrony dziedzictwa przyrodniczego.