Warsztaty botaniczne: dzika kuchnia nad Wartą

W sobotę 22 kwietnia udamy się na spacer w poszukiwaniu dzikich warzyw, poznamy ich siedliska oraz właściwości, a następnie przyrządzimy z nich potrawy inspirowane kuchnią słowiańską i światową. Gotować będziemy na ogniu. Wiosenne rośliny wykorzystamy do stworzenia kilku potraw. Przyrządzimy potrawkę z dzikich roślin, placki roślinne, sałatkę z kwiatami i dzikimi owocami, ziołowe pesto oraz lemoniady.
Na warsztatach nauczymy się i poznamy ok. 30 gatunków roślin wykorzystywanych w dzikiej kuchni, poznamy ich przynależność do rodzin botanicznych wraz z podstawową wiedzą na temat morfologii roślin i ich rysem etnobotanicznym.
Koszt udziału w warsztatach to 100 zł/os, miejsce GOK Sokół w Czerwonaku oraz teren przy Przystani Akwen Marina w Czerwonaku, czas trwania 15:00 do 18:00.

Zapisy oraz dodatkowe informacje o warsztacie pod numerem telefonu 721 147 677 lub adresem mailowym: kasztelaniaostrowska@gmail.com.
 
UWAGA! Na warsztatach nie używamy jednorazowych opakowań plastikowych, zabierz ze sobą 1-2 opakowania wielorazowe.
Warsztaty prowadzi Kasztelania Ostrowska – Natalia Jędrzejczak – już niebawem doktor biologii, botaniczka specjalizująca się w dynamice populacji paprotników. Łączy specjalistyczną wiedzę botaniczną z wykorzystywaniem dziko spotykanych roślin do tworzenia unikatowych posiłków. Sposób życia naszych przodków traktuje jak inspirację w tworzeniu przepisów na dania współczesne oraz jako punkt odniesienia do ochrony dziedzictwa przyrodniczego.

Udostępnij

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
X